Wat leuk! 2 jaar na dit bezoekje & deze post is de Waterbuffel-boer trending topic op de nationale TV en radio! Ach ja, I told you :) Dus voor alle nieuwe KNUFFELBUFFEL fans, mijn blog over een dagje OP BEZOEK BIJ BOER ARJAN EN ZIJN KNUFFELBUFFELS KNUFFELBUFFELS in het NIEUWS! Fotoserie van Gert Janssen : Klik hier - Telegraaf TV: klik hier - Dumpert : klik hier - Omroep Brabant : klik hier - Hart van Nederland : klik hier - Het Jeugdjournaal : klik hier "In the end we will conserve only what we love..."Na de industriële revolutie zijn we van burgers gebombardeerd tot consumenten. Wat dit betekent? Een burger wil graag dat de boer zijn koeien aait maar de consument wil zo min mogelijk betalen voor zijn hamburger. Vroeger besteedde we rond de 40% van ons besteedbare inkomen aan eten. Nu proberen we het als consument onder de 12% te houden. En voor dat geld heeft de boer geen tijd voor aaien. Geen ruimte voor zijn vee om vrij rond te lopen. Geen geld voor écht verantwoorde voeding. Alleen volume maakt het zakelijk nog haalbaar om te overleven. Zeggen ze. Het is dus niet vreemd dat biologische voeding duurder is. Het kost meer tijd, moeite en geld. Of we moeten om de beurt zelf de koeien gaan aaien. "In the end we will conserve only what we love...”. Misschien kiezen we dan heel bewust voor een maaltijd, zelfs af en toe zonder vlees, en gaat de boer zich omscholen. Óf je gooit het roer om en begint een Stoerderij. Voor het beginnen van een “gewoon” melkveebedrijf bestaat een quotum dus koos Arjan Swinkels voor waterbuffels. In zijn Stoerderij in Breugel houdt hij waterbuffels en verkoopt hij rauwe buffelmelk, buffelijs en buffelvlees. Op zijn 7 hectare lopen 18 waterbuffels. De kalfjes blijven bij de moeder. De stieren lopen apart in een verder veldje waar ze zich alleen druk hoeven te maken over waar het lekkerste gras groeit en welke boom de fijnste schaduw geeft. Ze hoeven niet veel te buffelen zeg maar. De rust die Arjan uitstraalt werkt aanstekelijk. We kuieren een beetje achter hem aan door het kniehoge gras. De zon straalt, it could be worse. “Wachten jullie hier even? is geen straf toch?” en inderdaad, laat ons maar lekker staan. Onze zoons bedenken een leuk spelletje, wie plukt de langste grasspriet en testen welk draad er onder stroom staat. Geen mobiel bij de hand leidt vaak tot mooie dingen. Ondertussen badderen de buffels ongestoord door hun poeltje. Een van de buffels heeft zin in actie en spurt erop los. We zitten allemaal onder de modderspatten en kijken elkaar proestend aan. De rauwe melk is vooral geliefd bij zijn Turkse klanten. Ze komen uit België speciaal bij hem de melk halen en maken er romige yogurt van, een Turkse delicatesse. De dagelijkse hoeveelheid melk is nog niet genoeg om aan een groothandel te verkopen. Eigenlijk zou een vergelijkbare kleinschalige kaasmaker zijn melk moeten afnemen. Wat mij steeds weer opvalt bij dit soort pioniers is dat zij in het reguliere circuit niet terecht kunnen. De kleinschaligheid vereist een andere logistiek. En bovendien functioneert het het beste om met mensen te werken met vergelijkbare ideologieën. Dan hoef je elkaar niet alles uit te leggen. Gewoon duidelijke afspraken (2 kratten bier voor de site) hebben gezorgd voor een mooie weergave van zijn droom. Arjan runt zijn Stoerderij naast zijn vaste baan. Zijn crowdfunding loopt wel boven verwachting en zijn producten worden enthousiast afgenomen op de verschillende markten zoals de populaire Feel Good Market op Strijp-S (Eindhoven). Uiteraard sluiten wij, samen met onze vrienden, ons bezoekje af met een crowdfunding toezegging. Dit soort initiatieven moeten gesteund worden. Bij het inleggen van €100 krijgen we over een jaar vlees t.w.v. €125. Probeer dat maar eens te evenaren bij de bank! Arjan´s bedrijfsvoering en zijn visie zijn een voorbeeld van onze nieuwe economie met hernieuwde waarde voor onze voeding en omgeving. Nog even een laatste aai over een modderig buffel hoofd en met 3 potten ijs, hernieuwd positivisme en 1kg gehakt vertrekken we huiswaarts.
1 Comment
Nora
29/7/2013 01:11:47 pm
Que buena terapia abrazar a un búfalo! muy interesante todo lo que nos cuentas Marina. Gracias!
Reply
Leave a Reply. |
De kolibrie als inspiratie
Onderwerp
Alles
Archief
Oktober 2016
|